Beveiligingscamera in huis. Waar let ik op.

De aanschaf van beveilingingscamera’s

13-juli-2018.

Het recente datalek bij Foscam zorg voor veel opschudding. Dat melden consumentenbond en de NOS.  Het chinese merk Foscam schijnt marktleider te zijn in Nederland. Let daarom op als je één camera van dit merk in huis hebt. Wat moet je weten als je een beveiligingscamera voor thuis gaat aanschaffen?

Laten we het eerst over de kwaliteit van het beeld hebben.  Om goed beeld te verkrijgen moet je eerst weten welk bereik de camera moet hebben.  Men hanteert hier ongeveer deze maatstaf voor als het gaat om personen goed te herkennen en bijvoorbeeld kentekens te lezen.

Tot 420 lijnen analoog max 3 meter

Tot 720 lijnen digitaal max ca 5 meter  (1 megapixel)

tot 1080 lijnen digitaal max ca 8 meter  (1,3 megapixel)

Een zwaardere camera is voor binnenshuis of dicht rondom het huis niet noodzakelijk.

ER bestaan wifi systemen en bekabelde systemen.  Het ligt voor de hand dat een wifi systeem kwetsbaarder is, en dat niet enkel in beveiliging, maar ook het vak instabiele bereik.  Als je een wifi beveiligingscamera set minimaal 1 meter van metalen objecten kunt plaatsen zal het bereik redelijk zijn. Grote afstanden kunnen met wifi niet gemakkelijk worden overbrugd. Al zijn er gevallen waar dat wel lukte.  Deel het aantal meters dat de fabrikant aangeeft, altijd door 3. Dan weet je wat het stabiele bereik van het systeem is.  Een bekabeld bewakingscamera systeem biedt veel meer zekerheid.  Ongenode gasten kunnen deze minder gemakkelijk uitschakelen dan bij wifi.  Het beeld is stabieler en scherper en in combinatie met een DVR recorder ben je niet direct genoodzaakt om deze continue op internet aan te sluiten, tenzij je ook via een app op je telefoon wilt kijken.  Als de DVR voorzien is van een harde schijf, dan neem je de beelden eenvoudig op en als de schijf vol is wordt deze overschreven.

Veilig paswoord

Verander altijd het paswoord van de camera’s. Dat maakt het hackers al minder gemakkelijk. Heb je een foscam, dan is het noodzaak dat je een update download en deze installeert.  De camera is dan weer veilig.  Zoek je camerabeveiliging van een ander merk, dan kun je hier inspiratie opdoen.